Postup:
Nejdříve začněte ajvarem. Lilek podélně rozkrojte a spolu s paprikami položte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olejem a osolte. Pečte při 210 °C (horkovzduch) asi 35 – 40 minut. V polovině pečení přidejte cibuli a česnek. Důkladně upečená zelenina je základ úspěchu a dobré chuti, proto se nebojte a pečte zeleninu, dokud lilek nebude chytat zlato-hnědou barvu a na paprikách nebudou černé puchýře.
Po upečení přendejte papriky do igelitového sáčku a uzavřete. Nechte zapařit a trochu zchladnout. Pak papriky oloupejte. Oloupané papriky otřete papírovou utěrkou a přendejte do mixéru. Z lilku vydlabejte dužinu a přidejte k paprikám. Přidejte také cibuli s česnekem, lžíci octa a olivového oleje, špetku soli a pepře. Rozmixujte najemno.
Brambory důkladně omyjte. Přepulte a properte ve vodě. Poté vysušte utěrkou. Zakápněte trochou olivového oleje, přidejte rozmarýn a drcený kmín (podle chuti) a pečte v troubě při 220 °C dozlatova. Pana Hráška lehce potřete olivovým olejem a ogrilujte. Servírujte posypaný najemno pokrájenou petrželkou spolu s ajvarem a brambory.